Planinska koča na Dobrči, 1478m
dob3

NAJEMNIKA: Neža Josef in Aleš Mlinar

Koča je stalno odprta v času poletne sezone, izven sezone pa le ob sobotah, nedeljah in praznikih.

dob1Besedilo je povzeto po Vodniku po slovenskih planinskih postojankah.

Koča stoji nad robom strmega južnega pobočja Dobrče na kraju, imenovanem Kres, kjer so menda ob turških vpadih kurili kresove. Prvo kočo so po 1. svetovni vojni zgradili štirje zasebniki; leta 1952 jo je prevzelo PD Tržič in jo poimenovalo po tržiškem planincu Ladislavu Kostanjevcu (1906-1937), ki ga je pod Storžičem zasul snežni plaz. Požar je kočo 16. septembra 1974 povsem upepelil. Leta 1975 so na pogorišču začeli graditi novo kočo, ki so jo odprli 10. junija 1978 in se poslej imenuje Koča na Dobrči. Leta 1993 so montirali sončne celice, koča pa je ob gradnji antenskega stolpa dobila tudi elektriko.

V gostinskem prostoru je 40 sedežev; v 6 sobah je 22 postelj; WC, umivalnica z mrzlo vodo; gostinski prostor ogrevajo s pečjo; voda kapnica, elektrika, radijska zveza. Od koče je izreden razgled na vse strani, razen proti severu. Proti vzhodu vidimo najprej Kriško goro in Storžič, za njima pa vrhove Kamniških Alp; na jugovzhodu se dviga Posavsko hribovje, pred njim je obsežna Ljubljanska kotlina, za katero se širi notranjsko hribovje do Snežnika in Javornikov; na jugu je ob vznožju Dobrče planota Podgora med Tržičem in Begunjami z lepimi vasmi, za njo pa se širi gorenjska ravnina od Šmarne gore do Jesenic s Kranjem, z Radovljico, Bledom in drugimi kraji; gorenjsko ravnino obrobljajo Polhograjsko hribovje, Škofjeloško pogorje, Jelovica in Pokljuka; v smeri proti jugu vidimo Lubnik, Blegoš, Porezen in Ratitovec; na zahodu je za Jelovico in Pokljuko obširna panorama Julijcev s Triglavom; razgled proti severu zakriva vrh Dobrče; če se povzpnemo na vrh, se odpre lep pogled tudi na Karavanke z Begunjščico in Stolom, dolino proti Ljubelju in na Košuto.

dob2 DOSTOPI:
- iz Tržiča po Slovenski planinski poti 3h;
- z Tržiča po cesti skozi vas Brezje do konca vasi Hudi graben, od tod po gozdni poti čez Hibje, 3h30;
- iz Tržiča (naselje Ravne) čez Bistriško, Breško in Lešansko planino 3h;
- iz Begunj po podgorski cesti do Slatne in naprej po označeni poti 3h.

VZPONI NA VRHOVE:
Vrh Dobrče (1643 m) 30 minut;
Begunjščica-Veliki vrh (2060 m) čez Preval (1311 m) 4h.

PREHODI:
Roblekov dom na Begunjščici (1657 m) čez Preval in po južnem pobočju Begunjščice 3h30.

Če se boste povzpeli še na vrh Dobrče, ki je od koče oddaljen le za lučaj, se vam bo odprl nepozaben razgled ...

Vabljeni !