Planinski dom na Kofcah, 1488m

NAJEMNIK: Peter Vogelnik
GSM.: 041-234-638

Spletna stran: http://www.domnakofcah.si/

Dom je stalno odprt v času poletne sezone, izven sezone pa le ob sobotah, nedeljah in praznikih.

kofce3Besedilo je povzeto po Vodniku po slovenskih planinskih postojankah.

Dom na Kofcah stoji na razgledni točki na južnem pobočju Košute. Ta se nad domom pogumno dvigne na višino nad 2000 m. Prvi dom na Kofcah, ki je stal nekoliko niže, je zgradila "Stavbna zadruga Planinski dom na Kofcah, ki jo je ustanovila Tržiška podružnica SPD; dom so odprli 20. novembra 1927. Okupacijska oblast je leta 1941 izročila dom Nemškemu planinskemu društvu; partizani so ga leta 1944 požgali. Po osvoboditvi je PD Tržič leta 1948 prevzelo nekdanjo zasebno Primožičevo kočo in jo odprlo kot planinsko postojanko. V letih 1982 in 1983 so dom obnovili in posodobili, dogradili pa so nekaj pomožnih prostorov.

Razgled je zelo širok. Na vzhodu vidimo južna pobočja Košute, proti jugovzhodu pa vrhove Kamniških Alp; na jugu sega pogled od Storžiča prek Kriške gore do Dobrče, na del Gorenjske in na obzorju do Snežnika in vrhov v Gorskem Kotarju; na zahodni strani so na obzorju Julijci s Triglavom, spredaj Pokljuka, v bližini pa Begunjščica in severno od nje Stol; severno od doma se dviga 10km dolgi greben Košute.

kofce2DOSTOPI:
- iz Tržiča po Koroški cesti "na grad, čez Kamnik, Pirmance in Veliki vrh ter sedlo Kal 3h30;
- iz Tržiča po Cankarjevi cesti ob Tržiški Bistrici, skozi naselje Slap in Dovžanovo sotesko do kmetije Lukec v Dolini, od tod ob potoku Kališnik in čez sedlo Kal 3h15;
- iz Podljubelja (gostilna Ankele) po gozdni cesti do kmetije Matizovec in naprej po gozdni poti 2h30.

PRISTOPI NA VRHOVE:
Veliki vrh (2088 m) 1h30; Kofce gora (1967 m) 1h;
Kladivo (2094 m) čez Šijo planino 2h, ali čez Kofce goro 2h;
Škrbina (1869 m) prek Šije 2h;
možna je krožna pot Kofce-Veliki vrh-Kofce gora-Kladivo-Škrbina-Šija-Kofce ali obratno 5h.

Na območju Košute ni drugih planinskih postojank.

OBIŠČITE NAS IN SE NAUŽIJTE LEPOT, KI VAM JIH NUDIJO LE KARAVANKE