2.4.2016 - Glinščica

GlinscicaDolina Glinščica (it. Val Rosandra) je slikovita kanjonska kraška zajeda – dolina v zaledju mesta Trsta. Nas vasjo Klanec (412 m) pri Kozini izvira istoimenska reka, ki si po tej dolini utira svojo pot proti morju, v zgornjem delu pa pada čez 38 m visoki skalni prag slap Supet. Kanjon meri samo dvanajst km, a je prava zakladnica zanimivosti, prava oaza za ljubitelje narave, zaradi česar je bila leta 1996 razglašena za naravni rezervat.  V dolini je v severnih stenah speljano mnogo plezalnih smeri, nekaj je tudi zavarovanih ferat.

Odhod: v soboto 2.4.2016 ob 7. uri izpred OŠ Tržič
Smer: Primorska - Kozina

Potek poti: Na voljo bosta dve varianti poti:
1.) Lahka krožna pot po dolini Glinščice z ogledom glavnih znamenitosti (slap Supet, razgledišča, kanjon Glinščice...)
2.)  Zelo zahtevna zavarovana plezalna pot. Odvisno od udeležbe bomo izbirali med feratami Bruno Biondi, Nos ali Zimske rože
Trajanje: 4-5 ur
Povratek: v popoldanskih urah

Nezahtevna označena pot ali zelo zahtevna zavarovana pot!

Prevoz organiziran, cena 17 EUR.
Prijave do srede 30.3.2016, pri prijavi povejte za katero varianto poti ste se odločili.

Oprema:
Obvezen dokument za prehod meje!

Za udeležence zahtevnejše ture je obvezna čelada, plezalni pas,
samovarovalni komplet, priporočamo rokavice. Gre za prave dolomitske ferate v pomanjšani obliki. Potrebno je nekaj moči v rokah in znati stopiti v "plato".

Za vse ostale velja običajna planinska, primerna letnemu času.
Na poti je najnižje ležeča planinska koča v Italiji Premuda, kjer je možna osvežitev. Sicer pa hrana iz nahrbtnika.

Vodja izleta:
Vodnik PZS Bernard Alič