Še zadnjič Očistimo Slovenijo 15.9.2018

Živjo varuhi narave,

vljudno vas vabim, da se nam pridružite na vseslovenski čistilni akciji, ki bo potekala 15. 9. 2018, od 9.00 do 13.00.

Tržiški varuhi gorske narave se bomo odpravili v Dovžanovo sotesko, ki je od leta 1988 zavarovana kot naravni spomenik.

Naš glavni namen bo popis in odstranjevanje tujerodnih invazivnih rastlin. Vrste, ki jih bomo našli bomo vpisali v spletno aplikacijo Invazivke, ki so jo razvili v projektu LIFE ARTEMIS, kjer vzpostavljajo sistem zgodnjega obveščanja in hitrega odzivanja (ZOHO) na tujerodne vrste. Če želite lahko aplikacijo lahko naložite na računalnik ali telefon (https://www.invazivke.si/).

Ob 9h se dobimo se na parkirišču v Čadovljah. Sprehodili se bomo do Jelendola. Do sedaj so znane 3 lokacije japonskega dresnika, ki so jih očistili že lani, a je letos situacija na žalost še slabša. Z lastniki zemljišč se dogovarjam za dovoljenje odstranjevanja rastlin.
Naš pohod bo tudi malo izobraževalne narave, saj so vsebine o tujerodnih rastlinah zelo sveže in še nismo o vsem poučeni.

Organizator celotne akcije je Društvo ZA razvoj Tržiča in Občina Tržič, ki nas vabi tudi na malico ob koncu.

Torej, vidimo se naslednjo soboto... za dogodek povejte še svojim prijateljem, znancem... da nas bo čim več!

Asja Štucin, vodja odseka za Varstvo gorske narave PD Tržič

https://www.ocistimo.si/    https://www.facebook.com/DrustvoZArazvojTrzica/     https://www.trzic.si/